21 Ekim İyot Eksikliği Günü
22 Ekim 2018



                                21 Ekim İyot Eksikliği Günü




İYOT YETERSİZLİĞİNDE NE OLUR?

“Anne ve bebeklerde düşük, ölü doğum, bebek ölümü, sağırlık, dilsizlik, cücelik, zeka geriliği görülmektedir. Çocuklarda ve Gençlerde, boy uzaması durmakta, zihinsel işlevler gerilemekle birlikte algılama -öğrenme yetersizliği olmakta, tüm organların büyümesi, gelişmesi ve işlevlerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yetişkin kişilerde guatr hastalığı görülmekte olup, tiroid kanser riskleri artmaktadır. Başta guatr olmak üzere sağlık sorunlarından korunmak için toplum olarak iyotlu tuzu tercih etmeliyiz. İyot genel olarak yüksek miktarda su ve deniz ürünlerinde daha az miktarda süt, yumurta ve ette, çok az miktarda sebzelerde ve meyvelerde bulunur”

NERELERDEN TEMİN EDEBİLİRİZ?

   Birçok insanın çok az miktarda iyoda ihtiyacı olur. İyotlu tuz tüketimi ile ihtiyacımız olan iyodu alabiliriz. Ancak sağlığımız için günlük 5 gramı geçmeyecek şekilde iyotlu tuzu tercih etmeliyiz. Böylelikle aşırı tuz tüketimine bağlı hipertansiyon, kalp-damar ve böbrek hastalıkları, felç gibi aşırı tuz tüketimine bağlı hastalıklardan korunarak ihtiyacımız olan iyodu almış oluruz. Evinize aldığınız tuzun iyotlu olmasına dikkat ediniz. Satın aldığınız iyotlu tuzunuzun iyot içeriğinin korunması için tuzu, Koyu renkli ve kapaklı kavanozlarda koruyunuz. Serin ve kuru yerde saklayınız. Güneş ışığından uzak tutunuz. Eğer tuzunuzu kendi torbasında saklayacaksanız naylon torbanın ağzını mutlaka kapalı tutunuz. Unutmayalım; sağlığımız için her gün 5 gram iyotlu tuz tüketmeliyiz. Çok tuzlu ve salamura besinlerden uzak durmalıyız. İyotlu tuzu yemeğe pişme sırasında değil, ateşten indirildikten sonra veya sofrada yerken eklemeliyiz. Ayrıca iyodun sindirim sistemimizde emilimini engelleyen karalahana, şalgam, turp gibi besinlerin aşırı tüketiminden de uzak durmalıyız

Nasıl beslenmeliyiz?

Vücut iyot üretemediği için iyot ihtiyacının mutlaka beslenme yoluyla karşılanması gerekiyor. Bitkisel ve hayvansal gıdaların iyot içeriği, yetiştikleri topraktaki iyot miktarı ile doğru orantılı olarak değişiklik gösteriyor.

  • İyotlu tuz kullanın: İyot eksikliğinin kontrolünde en etkili yol iyotlu tuz kullanmaktır. İyotlu tuz, ışık, ısı ve nemden etkilendiği için ışık geçirmeyen renkli ve kapaklı bir kapta, kuru ortamda saklanmalıdır.

  • Deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurta ve et tüketin: Balık ve diğer deniz ürünleri yüksek oranda iyot içerir ve haftada en az iki kez tüketilmesi önerilmektedir. Bunun yanında süt, yumurta ve et gibi daha az oranda iyot içeren gıdaların da beslenme düzeni içinde yer alması iyot eksikliğini önlemede yararlıdır.

  • Bu besinleri dikkatli tüketin: Lahana, karnabahar, brüksel lahanası, şalgam, turp gibi bazı sebzelerde doğal olarak bulunan ve guatrojen denilen bileşikler, tiroit bezine iyot taşınmasını engelleyebilmektedir. Bu nedenle, iyot yetersizliği tanısı aldıysanız bu sebzelerin tüketimini sınırlandırmanız gerekir.

Dr.Yılmaz YÜCEL
     BAŞHEKİM