9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
10 Şubat 2020



                                                                                         9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü 

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” başlığı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan vatandaşların sigaranın zararları hususundaki bilgilerini pekiştirmek ve arttırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına neden olacak bazı davranış değişikliklerine yol açmaktır.

Başka bir ifade ile, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” başlığı altında sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturulması gerekmektedir.

Sigara tüketildiği an vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar, nabız yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içinde ortalama 3700 zehirli madde içeren bir karışımdır. Bunların büyük kısmı kanserojendir.

Sigaranın İçindeki En Zararlı Maddeler

Bu maddelerin en zararları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun neticesinde zaman içerisinde bazı akciğer ve diğer organlarla ilgili hastalıklar başlar. Sigara kullanan insanlar daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanırlar.
Dünyada 9 Şubat Sigara Günü

Her sene dünyada ortalama 2.500.000 kişi sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatlarını kaybetmektedir. Sigaranın yol açtığı en önemli ölüm nedeni akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser çeşitleri takip etmektedir.
Sigarayı Bıraktıktan Kaç Yıl Sonra Eski Sağlığıma Kavuşurum

Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara terk edildiği andan itibaren vücut kendi kendini onarmaya başlar. Ancak 10 sene içerisinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz, zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olamayabilir.
 

Sigara içilen bir mekanda bulunmak ve bu mekandaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı şeklinde ifade edilmektedir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir mekanda bulunmak da, ne yazık ki aktif sigara kullanımının yol açtığı hastalıklara aynı oranlarda sebep olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 senesinden bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Ülkemizde de aynı tema ile bazı aktiviteler düzenlenmektedir.
 

9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen insanlar için önemli bir başlangıç olabilir.

Halkımız tarafından kapalı ortamlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi durumunda, Sağlık Bakanlığının “184” numaralı telefonuna ihbarda bulunabilirsiniz.

Dr. Yılmaz YÜCEL 
   Başhekim